Ako sa zbaviť akné?

Akné je bežný problém, ktorý trápi ľudí bez ohľadu na vek či pohlavie. Často sa objavuje na tvári, brade, lícach, ale aj na chrbte. V tomto článku sa zameriame na to, ako rozpoznať príčiny akné a nájsť najlepšie spôsoby, ako ho zmierniť.

Poskytneme vám praktické tipy na každodennú starostlivosť o pleť a odporučíme vhodné doplnky stravy, ktoré vám môžu pomôcť v boji s akné.

Preskúmame, ako strava a životný štýl pozitívne ovplyvňujú stav vašej pokožky a zdôrazníme dôležitosť riešiť akné nielen zvonku, ale aj zvnútra tela, kde často spočíva jeho skutočná príčina.

Naším cieľom je, aby ste mohli hrdo povedať "stop akné" a vydať sa na cestu k čistej a zdravej pokožke!

akné

Ako sa tvorí akné?

Akné začína v mazových žľazách pod kožou, ktoré produkujú olej. Tento olej sa cez malý kanálik (folikul) dostáva na povrch kože cez otvor zvaný pór. Niekedy sa však tento kanálik môže upchať zmesou oleja, odumretých buniek a vlasov. Keď sa pór upchá, olej nemôže vyjsť von, a to vytvára ideálne podmienky pre baktérie, ktoré žijú na koži, aby sa začali množiť. Telo sa potom bráni a vzniká zápal.

Keď je pór upchatý pod kožou, objaví sa malý biely hrbolček. Ak sa pór otvorí na povrch kože, olej na vzduchu sčernie a vytvorí sa čierna bodka. Táto čierna bodka nie je špina, ale jednoducho olej, ktorý zmenil farbu na vzduchu. Ak sa upchatý pór pretrhne, vytvoria sa pupienky.

Faktory, ktoré môžu prispieť ku vzniku akné alebo ho zhoršiť:

  • hormonálne zmeny;
  • PCOS (syndróm polycystikých ovárií);
  • fajčenie;
  • nedostatok spánku;
  • stres;
  • nesprávna pleťová kozmetika (napr. S vysokým obsahom olejov);
  • lieky;
  • genetika.

SK acne produkt info

Potraviny, ktoré prispievajú k vzniku akné:

  • cestoviny;
  • biela ryža;
  • biely chlieb;
  • pečivo;
  • zemiaky;
  • cukry;
  • sladené nápoje.

Sú to potraviny s vysokým glykemickým indexom a spôsobujú prudký nárast hladiny cukru v krvi.

Typy akné

Poznáme rôzne typy akné, ktoré sa môžu objaviť na vašej pokožke:

  • Papuly: Malé červené hrbolčeky, ktoré sú zapálené a môžu byť bolestivé na dotyk.
  • Čierne bodky: Otvorené póry upchaté prebytočným mazom a odumretou pokožkou. Tmavá farba nie je špina, ale odraz svetla na povrchu upchatého póru.
  • Biele bodky: Uzavreté hrbolčeky, ktoré obsahujú mastnotu a odumretú kožu, a majú biely alebo žltkastý vzhľad.
  • Uzlíky: Veľké bolestivé hrboly, ktoré sa tvoria hlboko pod kožou.
  • Pustuly: Hnisavé pupienky, ktoré vyzerajú ako biele bodky obklopené červeným krúžkom. Ak sa poškodia môžu zanechať jazvy.
  • Cysty: Veľké zapálené pupienky naplnené hnisom, ktoré môžu spôsobiť trvalé jazvy.

jazvy_poakné

Jazvy po akné

Jazvy po akné vznikajú, keď poškodenie prenikne hlboko do kože a zasiahne spodné vrstvy tkaniva. Pred začatím liečby jaziev je dôležité zistiť o aký typ ide, pretože každý typ jazvy reaguje na rôzne spôsoby liečby odlišne.

Ako liečiť jazvy po akné?

Pomôcť vám môžu vhodné pleťové krémy s kyselinou azelaovou, ktoré znížia začervenanie a tmavé škvrny po akné. Aj pravidelným používaním opaľovacieho krému môžete zabrániť ztmavnutiu vzniknutých jaziev.

Ďalším skvelým produktom, ktorý môže pomôcť pri hojení jaziev po akné, je Vitamín E. Tento silný antioxidant nielen podporuje regeneráciu pokožky, ale tiež urýchľuje hojenie jaziev. Stačí jemne puknúť kapsulu vitamínu E a obsah aplikovať priamo na zjazvené miesto. Vďaka pravidelnému používaniu môžu jazvy po akné postupne vyblednúť a vaša pokožka získa späť svoj zdravý a pružný vzhľad.

Akné a sebavedomie

Akné môže mať výrazný vplyv na sebavedomie a duševnú pohodu, najmä v období dospievania, keď je vzhľad často spojený so spoločenským prijatím. Vplyv akné na psychiku sa prejavuje rôznymi spôsobmi:

Vyhýbanie sa očnému kontaktu

Pacienti s akné sa môžu cítiť tak neisto o svojom vzhľade, že sa vyhýbajú priamemu očnému kontaktu, čo môže ovplyvniť ich sociálne interakcie a spôsob, akým ich vnímajú ostatní.

Maskovanie akné

Niektorí ľudia sa snažia zakryť akné svojimi dlhými vlasmi alebo ťažkým make-upom. Hoci tieto metódy môžu krátkodobo zvýšiť sebavedomie, často môžu akné ešte zhoršiť.

SK akne produkt text

Posmievanie sa

Ak sa akné nachádza na viditeľných miestach ako je tvár, môže byť predmetom krutých posmeškov zo strany rovesníkov. Takéto situácie môžu ešte viac znížiť sebavedomie človeka a viesť k sociálnej izolácii.

Problémy s nadväzovaním vzťahov

Mnohí mladí ľudia s akné sa obávajú nadviazať nové vzťahy a to najmä s opačným pohlavím. Je to kvôli obavám z negatívneho hodnotenia ich vzhľadu. Tento strach môže viesť k plachosti a sociálnemu stiahnutiu a v extrémnych prípadoch až k sociálnej fóbii.

Zhoršenie školského výkonu

Niektoré deti s akné môžu odmietať chodiť do školy zo strachu pred posmeškami alebo kritickým pohľadom spolužiakov, čo môže viesť k zhoršeniu školských výsledkov.

Tieto faktory ukazujú, že akné nie je len fyzický problém, ale má aj hlboké psychologické dôsledky.

Preto je dôležité nielen pochopiť príčiny akné, ale aj získať nad ním kontrolu. Pravidelná starostlivosť o pleť, správne nastavená denná rutina a zdravý životný štýl môžu výrazne prispieť k zlepšeniu vašej pleti. V nadobudnutí sebavedomia vám môžu pomôcť aj vhodné doplnky stravy. O konkrétnych doplnkoch stravy sa dozviete TU.

Nezabúdajte tiež na pozitívne myslenie a obmedzenie času stráveného na sociálnych sieťach, kde sú často vytvárané nerealistické štandardy krásy. Pamätajte si, že mnohé obrázky sú vyretušované a nereálne, vaša hodnota nie je definovaná len vaším vzhľadom. Ľudia vás majú radi pre vašu osobnosť a charakter, nie preto ako vyzeráte.

Denná starostlivosť o pleť

Pravidelná a správna starostlivosť o pleť je kľúčová pre prevenciu vzniku akné. Každodenné dodržiavanie čistiacej a hydratačnej rutiny pomáha udržať pleť čistú a odolnú voči tvorbe vyrážok.

Ráno začnite tým, že si pleť dôkladne umyjete čistou vodou. Ak máte mastnejšiu pleť, môžete použiť jemný čistiaci gél, ktorý odstráni prebytočný maz bez toho, aby pleť vysušil. Potom naneste vhodný hydratačný krém. Aj mastná pleť potrebuje hydratáciu, pretože nedostatočná hydratácia môže viesť k zvýšenej tvorbe mazu a následnému vzniku akné. Na záver nezabudnite použiť SPF podľa typu vašej pleti. Ochrana pred slnečným žiarením je nevyhnutná, pretože slnko môže zhoršiť stav pleti a prispieť k vzniku vyrážok.

Večer si najprv pleť dôkladne odlíčte, aby ste odstránili všetok make-up a nečistoty, ktoré sa na pleti nazbierali počas dňa. Následne použite čistiaci gél, ktorý pleť hlboko vyčistí. Potom naneste nočný krém s bohatšou konzistenciou. Tento krok zabezpečí, že vaša pleť bude počas noci dostatočne hydratovaná a bude mať čas na regeneráciu a odpočinok.

liečba_akné

Strava a životný štýl

Strava a zdravý životný štýl zohrávajú kľúčovú úlohu v prevencii akné a udržiavaní krásnej a zdravej pleti. Správne živiny pomáhajú zlepšovať stav pokožky tým, že podporujú jej regeneráciu, zmierňujú zápaly a znižujú produkciu mazu.

Medzi potraviny, ktoré môžu prispievať k žiarivej pokožke patria:

  • žlté a oranžové ovocie (mrkva, marhule, sladké zemiaky);
  • listová a zelená zelenina (špenát);
  • paradajky;
  • čučoriedky;
  • fazuľa, hrach, šošovica, quinoa;
  • losos, makrela a iné druhy rýb;
  • morčacie mäso;
  • orechy;
  • hnedá ryža;
  • celozrnný chlieb.

Doplnky výživy, ktoré môžu priaznivo pôsobiť pri prevencií proti akné:

  • zinok;
  • vitamín A;
  • vitamín C;
  • vitamín E;
  • kurkumín;
  • biotín;
  • antioxidanty;
  • Omega 3.

Namiesto toho, aby ste sa snažili získať všetky potrebné živiny prostredníctvom samostatných doplnkov stravy, vám ponúkame produkt Akné, ktorý kombinuje silu 15 účinných látok do jedného komplexného riešenia.

SK acne info

 

Tento prírodný doplnok obsahuje všetko, čo vaša pleť potrebuje na boj proti akné: zinok, ktorý reguluje tvorbu kožného mazu; vitamíny A, C a E, ktoré podporujú regeneráciu pleti, znižujú zápaly a chránia ju pred poškodením; biotín pre pružnú a hydratovanú pokožku a antioxidanty na zníženie zápalov a ochranu pleti.

Okrem týchto základných živín obsahuje produkt Akné aj ďalšie prospešné látky, ako sú extrakt z aloe vera, ktorý upokojuje a hydratuje pleť, púpalkový olej známy pre svoje protizápalové vlastnosti, extrakt z nechtíka lekárskeho a extrakt z rumančeka, ktoré prispievajú k celkovému zdraviu a krásnej pleti.

Výhodou nášho komplexného riešenia je, že vám poskytuje všetky potrebné zložky v jednej kapsule, čím šetrí váš čas aj peniaze. Namiesto kupovania viacerých produktov stačí zvoliť Akné – prírodný a účinný spôsob, ako získať krásnu, čistú pleť a sebavedomie, ktoré si zaslúžite. Na rozdiel od liekov, ktoré môžu mať vedľajšie účinky a sú určené na krátkodobé použitie, je náš produkt čisto prírodný a bez vedľajších účinkov. To znamená, že ho môžete užívať dlhodobo alebo preventívne, aby ste udržali svoju pleť zdravú a čistú v dlhodobom horizonte.

recenzie_na_produkt_Akné

Prevencia proti akné

1. Pravidelné dermatologické kontroly

Pravidelné návštevy u dermatológa sú kľúčové pre včasné odhalenie problémov a prispôsobenie liečby presne vašim potrebám. Odborník vám môže odporučiť najvhodnejšie postupy a produkty na starostlivosť o pleť, čo môže výrazne pomôcť v prevencii vzniku akné.

2. Udržujte pleť v čistote

Čistenie pleti dvakrát denne, ráno a večer, pomáha udržiavať pleť bez prebytočného mazu a nečistôt. Používajte vlažnú vodu, pretože horúca voda môže pleť dráždiť a zhoršiť stav akné. Vyhnite sa drsným peelingom, najmä tým, ktoré obsahujú kávu alebo cukor, pretože môžu pleť mechanicky poškodzovať a zhoršovať akné. Každý deň použite čistý malý uteráčik na tvár, aby ste minimalizovali šírenie baktérií.

3. Starostlivé odlíčenie make-upu

Make-up si vždy dôkladne odlíčte na konci dňa a nikdy s ním nechoďte spať. Vyberajte si make-up s označením "nekomedogénny". Toto označenie znamená, že by nemal upchávať póry a spôsobovať akné. Pred nákupom si nezabudnite prečítať zloženie na etikete, a vyhýbajte sa látkam, ktoré môžu podporovať vznik akné, ako napríklad Acetylated Lanolin, Algae Extract, Benzaldehyde, Isopropyl Palmitate, Lauroyl Lysine, Lauric Acid, Stearic Acid, či Sodium Chloride.

4. Vyhýbajte sa dráždivým vlasovým produktom

Používanie vôní, olejov, alebo gélov na vlasy môže byť rizikové, pretože tieto produkty môžu upchávať póry, ak sa dostanú na pleť. Uprednostnite jemné šampóny a kondicionéry. Ak máte mastné vlasy, umývajte si ich častejšie, aby ste predišli prenosu mazu na pleť, čo môže opäť zhoršiť akné.

5. Nedotýkajte sa tváre rukami

Časté dotýkanie sa tváre rukami môže rozširovať baktérie a dráždiť už zapálenú pokožku. Nikdy si nevytláčajte vyrážky prstami, pretože to môže viesť k infekcii a zjazveniu. Ak sa teda chcete vyhnúť zhoršenému stavu pleti, snažte sa minimalizovať kontakt rukami s tvárou.

6. Začleňte probiotiká na akné

Zdravé črevá sú kľúčom k celkovému zdraviu, vrátane zdravia pokožky. Nerovnováha v črevnej mikroflóre, napríklad v dôsledku zlej stravy alebo stresu, môže viesť k zápalom a problémom s pokožkou, vrátane akné. Probiotiká môžu podporiť správne trávenie čím zároveň prispievajú k lepšiemu zdraviu pokožky.

produkt-Akné

Nezabúdajte, že vaša krása začína vo vnútri, preto sa o seba dôkladne starajte a vaša pleť sa vám poďakuje.  

Všetky zmienené produkty nájdete na www.drvitamin.sk

Autor článku: Bc. Aneta Hoferová

Zdroje:

https://www.healthline.com/health/anti-acne-diet#food-as-a-cause-of-acne

https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/acne/10-tips-for-preventing-pimples

https://lamav.com/blogs/articles/10-common-ingredients-in-cosmetics-that-actually-cause-acne

https://dermnetnz.org/topics/psychological-effects-of-acne

https://www.healthline.com/health/skin/acne#risk-factors

https://newsinhealth.nih.gov/2010/01/understanding-acne

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/22468-pimples

https://www.healthline.com/health/acne-scars#raised-scars

https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/acne/guide-to-treating-acne-scars-and-skin-damage

https://www.pexels.com/sk-sk/search/acne%20scars/

https://belomed.com/the-base/what-are-the-common-types-of-acne-and-its-triggers/