Ako sa zbaviť zápchy rýchlo - príčiny, príznaky a účinné riešenia

Zápcha je bežný tráviaci problém, ktorý postihuje približne 10-20 % obyvateľov našich končín. Tento nepríjemný stav môže výrazne ovplyvniť kvalitu života a často je spojený s bolesťami brucha či nepríjemným nafúknutím. Pri zápche nepracujú nervy ani svaly hrubého čreva tak, ako by mali, čo vedie k problémom s pravidelným vyprázdňovaním.

zápcha

V tomto článku sa pozrieme na hlavné príčiny zápchy, ako jej predchádzať a aké účinné riešenia vám môžu pomôcť zlepšiť trávenie a celkové zdravie čriev.

Ako funguje vyprázdňovanie?

Proces vyprázdňovania je mechanizmus, v ktorom zohrávajú kľúčovú úlohu dva zvierače – vnútorný a vonkajší – a 2 rôzne nervové systémy, ktoré ich ovládajú. Každý z týchto zvieračov plní špecifickú funkciu a spolupracuje s naším vedomím i telom, aby zabezpečili správne odstránenie odpadových látok.

Vonkajší zvierač je pod kontrolou nášho vedomia. To znamená, že ak sa ocitneme v situácii, keď nemôžeme ísť na toaletu, tento zvierač poslúchne a zastaví odchod stolice, čím ju udrží v hrubom čreve až dovtedy, kým nenastanú vhodnejšie podmienky.

Naopak, vnútorný zvierač sa zameriava na ochranu nášho organizmu. Jeho úlohou je zabezpečiť, aby sa telo zbavilo odpadových látok čo najskôr, keď je to potrebné. Keď stolica potrebuje opustiť telo, vnútorný zvierač sa snaží tento proces spustiť čo najrýchlejšie, aby zabránil nepohodliu alebo komplikáciám vo vnútri čriev.

Rovnako to funguje aj pri vetroch. Vnútorný zvierač ich chce okamžite uvoľniť, aby sa udržalo zdravé prostredie čriev. Vonkajší zvierač však dokáže tieto vetry zastaviť, ak je to potrebné, a tým zabezpečiť, že nepríde k neželaným situáciám.

Dôležité je, aby oba zvierače spolupracovali. Ak sa však často stáva, že potláčame nutkanie na vyprázdnenie, vnútorný zvierač je preťažený. Neustálym zadržiavaním stolice a vetrov môžeme vytvoriť zlozvyky, ktoré vedú k vzniku zápchy. Preto je nevyhnutné venovať pozornosť signálom svojho tela a umožniť prirodzený proces vyprázdňovania, keď to telo potrebuje.

očista hrubého čreva_SK

Čo je zápcha?

Zápcha sa u človeka vyskytuje, keď sú pohyby v črevách pomalé a stolica ťažko prechádzajúca. Tento problém môže výrazne ovplyvniť kvalitu vášho života a to nielen fyzicky, ale aj emocionálne.

Fyzicky môže zápcha spôsobovať nepohodlie, nepríjemné pocity či bolesť, medzi ktoré patria: nadúvanie a plynatosť. Tieto problémy môžu znižovať vašu schopnosť vykonávať bežné denné aktivity a narušiť pohodu či spánkovú rutinu.

Po emocionálnej stránke môže zápcha vyvolávať frustráciu, stres a pocity hanby. Mnoho ľudí sa cítia nepríjemne ak majú diskutovať o svojich črevných problémoch. To môže viesť k zníženej socializácií a k psychickým problémom, ako sú depresiaúzkostné stavy.

Zápche je dôležité venovať veľkú pozornosť, pretože jej ignoráncia môže viesť k vážnejším zdravotným problémom.

Typy zápchy

Zápchu delíme na dve kategórie: primárna a sekundárna.

Primárna zápcha je spôsobená zdravotnými problémami, ktoré negatívne ovplyvňujú stav a funkcie vášho hrubého čreva. Primárna zápcha sa ďalej rozdeľuje:

  • Zápcha pri normálnom pohybe stolice je najbežnejším typom zápchy. Aj keď vaše hrubé črevo funguje tak ako má a produkuje stolicu v pravidelných intervaloch, môžete sa stále cítiť „zapchatí“. Ľudia s týmto typom zápchy môžu mať problémy s vyprázdňovaním, bolesti brucha, tvrdú stolicu či nepríjemný pocit nafúknutia.
  • Zápcha s pomalým pohybom stolice je pomerne zriedkavá a nastáva vtedy, keď sa stolica pohybuje cez hrubé črevo veľmi pomaly. Tento typ zápchy môže byť spôsobený nervovými problémami v hrubom čreve, ktoré narúšajú normálny proces vyprázdňovania.
  • Zápcha spôsobená dysfunkciou výstupného otvoru vzniká v dôsledku porúch fungovania panvového dna. Panvové dno pozostáva zo svalov, ktoré podporujú črevá, močový mechúr a maternicu. Ak tieto svaly nepracujú správne, môžu spôsobovať ťažkosti pri prechode stolice, sprevádzané ďalšími nepríjemnými príznakmi.
  • Idiopatická zápcha je diagnóza, ktorú vám lekár môže stanoviť, keď nie je schopný zistiť konkrétny dôvod vašich problémov s vyprázdňovaním. Tento častý stav býva zvyčajne dlhodobý či chronický. Ľudia trpiaci týmto typom zápchy často zažívajú ťažké, zriedkavé alebo neúplné vyprázdňovanie.

Sekundárna zápcha môže byť spôsobená vaším aktuálnym životným stavom, liekmi, ktoré užívate alebo ste užívali či vaším celkovým životným štýlom.

Zápcha pri cestovaní

Prechodná zápcha pri cestovaní postihuje takmer každého z nás. Naše črevá totiž majú svoje rutiny - náš nervový systém si presne pamätá, kedy zvyčajne chodíme na toaletu, kedy jeme a koľko vody vypijeme. Rovnako rozlišuje medzi dňom a nocou a vie, ako často navštevujeme toaletu. Keď sa tieto zvyklosti narušia, vyprázdňovanie nefunguje tak, ako by malo.

Cestovanie prináša veľa stresových situácií - od obáv, či sme nezabudli potrebné dokumenty, cez zamknutie domu až po vypnutie sporáka. Okrem toho počas ciest často nejedávame tak, ako sme zvyknutí – obmedzujeme sa na suché jedlá a minimálne množstvo vody, aby sme sa vyhli častým návštevám toalety.

Mnohí ľudia tiež zažívajú „syndróm cudzieho záchoda“ čo znamená, že sa nedokážu pohodlne vyprázdniť na verejných záchodoch či v hotelových izbách. Tento diskomfort môže prispieť k vzniku nepríjemnej zápchy.

zápcha_cestovanie

Zápcha taktiež, môže byť zapríčinená stresom či chorobou.

Symptómy zápchy

Zápchou trpíte, ak spĺňate aspoň 2 z nasledujúcich symptómov:

  • Máte stolicu menej ako 3-krát týždenne.
  • Časť stolice je veľmi tvrdá a často v podobe malých bobkov.
  • Pri vyprázdňovaní musíte vynaložiť veľké úsilie.
  • Dokážete sa vyprázdniť iba s pomocou liekov alebo
  • Po návšteve toalety máte pocit, že ste sa nedostatočne vyprázdnili.

Hlavné príčiny zápchy

Zápcha môže byť spôsobená rôznymi faktormi, ktoré môžeme rozdeliť do 3 hlavných kategórií:

Faktory životného štýlu

  • Nedostatok vlákniny, ktorá je dôležitá pre zdravé trávenie a jej nedostatok môže viesť k nepríjemnej zápche.
  • Nedostatočný príjem tekutín môže spôsobiť, že stolica bude tvrdá a ťažko priechodná.
  • Nedostatočný pohyb, ktorý spomaľuje činnosť čriev. Pravidelný pohyb môže pomôcť predchádzať nepríjemnej zápche.
  • Zmeny v dennej rutine ako napríklad cestovanie môžu narušiť pravidelnosť vyprázdňovania.
  • Stres, ktorý môže výrazne ovplyvniť činnosť čriev.
  • Zadržiavanie stolice, ktoré môže spôsobiť, že stolica sa stane tvrdšou a ťažšie sa po črevách pohybuje.

Lieky

Zápchu môžu spôsobovať rôzne lieky, vrátane silných liekov proti bolesti, protizápalových liekov, antidepresív a liekov na alergiu. Taktiež, niektoré lieky na krvný tlak, proti záchvatom a proti nevoľnosti.

Zdravotné stavy

Rôzne zdravotné stavy môžu tiež prispieť k zápche, vrátane endokrinných stavov ako hypotyreóza, cukrovka a urémia; syndrómu dráždivého čreva (IBS); poruchy funkcie panvového dna, ktorá ovplyvňuje koordináciu svalov podporujúcich orgány v panve; syndrómu lenivého čreva, ktorý spôsobuje zníženú aktivitu hrubého čreva; črevnej obštrukcie a tehotenstva.

Strava a životný štýl ako prevencia zápchy

1. Vyberajte ovocie s vysokým obsahom vlákniny

Ak hľadáte ovocie s vysokým obsahom vlákniny siahnite po sušených slivkách, sušených figách, po hruškách, malinách či jablku.

2. Pite veľa vody!!!

Ak vaše telo nemá dostatok vody na posúvanie strávenej potravy cez tráviaci systém, stolica sa stáva tvrdou a suchou. Preto dehydratácia môže viesť k zápche alebo ju ešte zhoršiť. Hoci pitie dostatočného množstva tekutín nemusí vždy úplne vyriešiť zápchu, mnohým ľuďom to dokáže výrazne pomôcť.

3. Pravidelne sa pohybujte

Pohybová aktivita je kľúčovým faktorom pri podpore zdravého tráviaceho systému. Jednoduché cvičenia, ako napríklad pravidelná chôdza, môžu pomôcť rozhýbať črevá a uľahčiť trávenie. Už len 20-30 minút chôdze denne môže mať pozitívny vplyv na funkciu čriev.

Okrem chôdze je jóga ďalším skvelým spôsobom, ako podporiť tráviaci systém.

4. Vytvorte si pravidelnú rutinu

Dodržiavanie pravidelného režimu môže významne prispieť k prevencii zápchy. Stanovenie si pravidelných návykov pri vylučovaní, ako aj dodržiavanie stravovacej a spánkovej rutiny, pomáha udržiavať tráviaci systém v rovnováhe. Pravidelná konzumácia jedál a dostatočný oddych podporujú prirodzený rytmus tela, čo môže zlepšiť trávenie a znížiť pravdepodobnosť vzniku zápchy.

Doplnky stravy na zápchu

Ak bojujete so zápchou, výber správnych produktov môže výrazne zlepšiť váš tráviaci komfort. Produkty ako Očista trávenia a čriev či Očista hrubého čreva sú ideálnou voľbou na podporu zdravého vyprázdňovania.

pozitívne účinky SK

Očista trávenia a čriev je revolučný práškový nápoj s citrónovou príchuťou, ktorý obsahuje až 10 starostlivo vybraných zložiek s výnimočnými čistiacimi a detoxikačnými vlastnosťami. Tento produkt:

  • Komplexne detoxikuje: Spojenie prírodných vláknin a bylinných extraktov účinne odstraňuje toxíny a nahromadené odpady z tráviaceho traktu.
  • Podporuje pravidelné vyprázdňovanie: Vďaka špeciálnym vláknam a enzýmom zabezpečuje pravidelnosť stolice a znižuje riziko zápchy.
  • Jednoduchá príprava: Stačí zmiešať prášok s vodou, čím získate efektívny nápoj pre zlepšenie tráviaceho zdravia.

Ak preferujete kapsulky pred práškom, Očista hrubého čreva s patentovanou zmesou z 8 bylín je ideálnou voľbou. Tento produkt:

  • Komplexná bylinná formula: Obsahuje starostlivo vybranú zmes prírodných bylín známych svojimi čistiacimi vlastnosťami, ktoré pomáhajú uvoľniť upchaté črevá a zlepšiť vašu pohodu.
  • Podpora prirodzeného vyprázdňovania: Kapsuly stimulujú prirodzené pohyby čriev a podporujú pravidelné vyprázdňovanie, čím udržujú tráviaci systém v rovnováhe.

Oba produkty sú navrhnuté na podporu zdravého trávenia a účinnú úľavu od zápchy, čím vám pomôžu cítiť sa lepšie a pohodlnejšie každý deň.

Výsledky, ktoré môžete očakávať:

  • zlepšenie trávenia;
  • zlepšenie pravidelnosti vyprázdňovania;
  • zmiernenie nepríjemných pocitov spôsobených zápchou a nadúvaním;
  • zvýšená energia;
  • zlepšenie vstrebávania živín;
  • odstraňovanie toxínov a odpadu z hrubého čreva;
  • podpora celkového trávenia.

recenzie - produkty Očista

Kedy navštíviť lekára?

Ak zápcha u vás pretrváva pridlho, mali by ste navštíviť lekára. Príčinou môže byť napríklad nezistený diabetes či problémy so štítnou žľazou. Pri najlepšom vám môže lekár oznámiť, že máte jednoducho spomalené črevá.  Ak chcete svoje črevá rozhýbať tak sa popozerajte po produkte Očista trávenia a čriev.

Príznaky, ktoré si vyžadujú lekársku pomoc:

  • zápcha trvá dlhšie ako 3 týždne;
  • sťažené vykonávanie každodenných činností;
  • krv na toaletnom papieri či krvácanie z konečníka;
  • krv v stolici alebo čierna stolica;
  • silné bolesti žalúdka, ktoré nie je možné utíšiť;
  • nadmerné chudnutie bez toho, aby ste sa o to pokúšali.

Odborné odporúčania

Nedávne výskumy naznačujú, že užívanie vitamínov skupiny B môže mať priaznivý účinok na úpravu črevnej mikroflóry.

Odborník Robert Steinert (vedúci výskumu a vývoja v oblasti zdravia čriev) a Wilbert Sybesma (manažér inovácií v oblasti zdravia čriev) objasňujú ako vitamíny môžu prispieť k podpore zdravého črevného mikrobiómu.

Robert Steinert ďalej vysvetľuje: „Mikróby v našich črevách majú často schopnosť produkovať vitamíny ako sú vitamíny skupiny B a vitamín K. Tieto mikróby môžeme považovať za malé továrne na vitamíny, ktoré poskytujú prísun vitamínov nielen sebe, ale aj ďalším mikróbom, s ktorými žijú v symbióze. Týmto spôsobom získavame vitamíny, akoby sme ich mali „zadarmo“.

„Avšak v situáciách ako sú stres, nezdravá strava alebo náchylnosť k ochoreniam, môže byť produkcia týchto mikrobiálnych vitamínov obmedzená, čo môže zhoršiť naše zdravie. V takýchto prípadoch môže byť veľmi užitočné mať k dispozícii správny výživový doplnok, ktorý je špeciálne navrhnutý na dodávanie vitamínov do hrubého čreva.“

Produkt Očista trávenia a čriev, ktorý obsahuje kyselinu pantoténovú, vitamín B6 a biotín, je ideálnou voľbou pre podporu zdravého tráviaceho systému. Tieto vitamíny skupiny B zohrávajú kľúčovú úlohu v metabolizme črevných mikróbov, čím prispievajú k lepšiemu vyváženiu črevnej mikroflóry a celkovému zlepšeniu tráviaceho zdravia.

Očista trávenia a čriev SK

Špecifické rady a tipy

Jemné masáže brucha môžu byť účinným spôsobom, ako stimulovať tráviaci systém. Pomocou krúživých pohybov v smere hodinových ručičiek môžete podporiť peristaltiku čriev a pomôcť uvoľniť napätie v oblasti brucha. Tento jednoduchý postup môže uľahčiť pohyb stolice.

Hlboké dýchacie cvičenia môžu taktiež, výrazne prispieť k zlepšeniu trávenia. Takéto dýchanie môže pomôcť zrelaxovať brušné svalstvo a znížiť stres, čo môže mať zároveň pozitívny vplyv na funkciu čriev.

Ak preferujete rýchle a účinné riešenia, odporúčame vám siahnuť po produktoch Očista hrubého čreva a Očista trávenia a čriev.

TIP NA ZDRAVÝ RECEPT, KTORÝ VÁM MÔŽE POMÔCŤ S TRÁVENÍM

Smoothie s chia semienkami

Tento jednoduchý recept na smoothie nielenže skvele chutí, ale je aj plný živín, ktoré podporujú zdravé trávenie. Kombinácia chia semienok, ovocia a vlákniny z ovsených vločiek vám pomôže naštartovať tráviaci systém a udržať ho v rovnováhe!

Ingrediencie:

  • 1 zrelý banán;
  • 1 šálka mrazených jahôd;
  • ¼ šálky ovsených vločiek;
  • 2 PL mandľového masla;
  • 1 PL chia semienok;
  • ½ šálky mandľového mlieka;
  • 1 ČL medu alebo agávového sirupu.

Postup:

  1. Všetky ingrediencie pridajte do mixéra.
  2. Mixujte, kým nevznikne hladká konzistencia.
  3. Smoothie môžete podávať ihneď alebo ho zachlaďte v chladničke.

Všetky zmienené produkty nájdete na www.drvitamin.sk

Ak Vás téma zaujala, nezabudnite si prečítať aj článok "Všetko o stolici - zápcha, krv a hlien v stolici, akú má mať farbu a ako ju vyvolať"

očista trávenia a čriev - zákazník

Autor článku: Bc. Aneta Hoferová

Zdroje:

Literatúra - Giulia Enders – Taktne o Tráviacom trakte (Prečo je dôležité mať zdravé črevá)

https://www.healthline.com/health/constipation/types-of-constipation

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/constipation/symptoms-causes/syc-20354253

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/4059-constipation

https://gi.md/resources/articles/the-3-types-of-constipation

https://domesticate-me.com/shut-up-and-smoothie-pbj-smoothie/

https://www.webmd.com/ibs/ss/slideshow-lifestyle-constipation-relief

https://www.dsm.com/human-nutrition/en/talking-nutrition/vitamins-and-gut-health-digesting-the-latest-science.html

https://www.pexels.com/sk-sk/search/boles%C5%A5%20brucha/

https://www.pexels.com/sk-sk/photo/schody-muz-cestovat-eskalatory-18628693/