Nadúvanie a plynatosť – tipy na zlepšenie trávenia

Nadúvanie a plynatosť sú bežné tráviace problémy, s ktorými sa stretáva väčšina ľudí počas života. Tieto nepríjemné symptómy môžu byť spôsobené rôznymi faktormi, od nevhodnej stravy až po stres či rýchle jedenie. Aj keď sa môže zdať, že sú to len drobné ťažkosti, v skutočnosti môžu významne ovplyvniť kvalitu života. Nadúvanie môže vyvolať pocit nepohodlia, bolesti brucha a nafúknutia, zatiaľ čo plynatosť môže byť spoločensky nepríjemná.

Pochopenie príčin a možností riešenia týchto problémov je preto kľúčové pre zlepšenie každodenného života a celkovej pohody človeka.

nadúvanie_a_plynatosť

Čo je nadúvanie a plynatosť?

Nadúvanie je pocit preplnenosti v hornej oblasti brucha, ktorý môže byť spôsobený nahromadením plynov alebo potravy v žalúdku. Niektorí ľudia môžu tento stav pociťovať aj pri normálnej hladine žalúdočných plynov.

Plynatosť definujeme ako prechod plynov cez konečník. Tento plyn pozostáva najmä z prehltnutého vzduchu a plynu, ktorý vzniká pri rozklade nestrávených sacharidov baktériami v hrubom čreve.

Plyn, ktorý sa hromadí v pravej hornej časti hrubého čreva, môže spôsobiť bolesť, ktorá sa podobá bolesti žlčníka. Plyn v ľavej hornej časti hrubého čreva môže vyvolať bolesť, ktorá sa šíri do hrudníka a môže byť zamieňaná so srdcovými problémami.

SK - očista hrubého čreva - nadúvanie a plynatosť

Plynatosť

Tento problém sa môže tvoriť aj vtedy, keď tráviaci systém úplne nerozloží určité zložky potravín, napríklad lepok či cukor v mliečnych výrobkoch a ovocí.

Medzi bežné príznaky nadmernej plynatosti patria:

  • častá plynatosť;
  • zapáchajúce plyny;
  • hlasná plynatosť;
  • brušné nepohodlie;
  • dunenie v podbrušku.

potraviny_sposobujúce_plynatosť

Najčastejšie príčiny plynatosti:

  • Zvyšky potravy nahromadené v hrubom čreve.
  • Nesprávne vstrebávanie sacharidov, ktoré môže narušiť rovnováhu „dobrých“ baktérií.
  • Črevná zápcha, pretože čím dlhšie odpadové látky zostávajú v hrubom čreve, tým viac času majú na kvasenie a teda aj na tvorbu plynov.
  • Intolerancia na laktózu, lepok alebo fruktózu.

Domáce spôsoby zmiernenia plynatosti:

Vylúčte potraviny, ktoré patria medzi bežných páchateľov plynatosti: fazuľa, šošovica, hrach, kapusta, brokolica, cibuľa, karfiol, celozrnné potraviny, huby, pivo a iné „bublinkové“ nápoje.

Vyhýbajte sa niektorým nestráviteľným sacharidom, ktoré sa nachádzajú v potravinách bez cukru. Príkladom je sorbitol, manitol a xylitol, ktoré môžu viesť k zvýšenej plynatosti.

Obmedzte tučné jedlá a to z toho dôvodu, že tuk výrazne spomaľuje trávenie a dáva potravine viac času na kvasenie.

Vyskúšajte obmedziť potraviny s vysokým obsahom vlákniny. Vláknina má síce mnoho výhod, ale taktiež je skvelým producentom plynov.

Medzi prírodné alternatívy na zmiernenie plynov patria napríklad mätový a harmančekový čaj, aníz, rasca, koriander, fenikel a kurkuma.

SK - Očista trávenia a čriev - nadúvanie a plynatosť

Nadúvanie

Nadúvanie sa u človeka môže vyskytnúť, keď sú tráviace orgány preťažené. Napríklad, keď sa v črevách hromadí kvapalina, plyn alebo pevné látky, alebo keď sú brušné svaly oslabené, napríklad po tehotenstve.

Medzi bežné príznaky nadúvania patria:

  • brušné kŕče;
  • nadmerné grganie
  • hnačky;
  • zápcha;
  • zvýšená plynatosť.

Najčastejšie príčiny nadmerného nadúvania:

  • konzumácia veľkého množstva slaných jedálsacharidov;
  • prehĺtanie veľkého množstva vzduchu;
  • rýchle jedenie;
  • pitie množstva bublinkových nápojov.

Pravidelné nadúvanie môže byť spôsobené aj inými problémami, vrátane zápchy, celiakie, intolerancie na laktózu, syndrómu dráždivého čreva, hormonálnych zmien, niektorých liekov, priberania na hmotnosti a stresu.

Domáce spôsoby zmiernenia bolestivého nadúvania:

  1. Zdravo sa stravujte, zvýšte príjem vlákniny a obmedzte spracované či mastné potraviny.
  2. Pite menej alkoholu a viac vody.
  3. Jedzte pravidelnepomaly.
  4. Pravidelne cvičte a posilňujte brušné svalstvo, ktoré podporuje tráviaci systém
  5. Vyhýbajte sa fajčeniu, ktoré trávenie iba zhoršuje.
  6. Vyhýbajte sa stresu.
  7. Vyberajte si pohodlné oblečenie, pretože trávenie môže byť negatívne ovplyvnené, ak nie je zabezpečený dostatočný prietok krvi do čreva.
  8. Doprajte si masáž čriev.

produkty _ nadúvanie a plynatosť

Kedy navštíviť lekára?

Nadmerná plynatosť a nadúvanie sa často vyriešia samé. Ak sa však príznaky plynatosti a nadúvania nezlepšia, mali by ste sa poradiť so svojim lekárom, a to najmä ak trpíte:

  • hnačkami;
  • silnou bolesťou brucha;
  • krvavou stolicou;
  • zmenami farby stolice;
  • chudnete bez snahy;
  • stratili ste chuť do jedla alebo máte rýchly pocit sýtosti.

Uvedené príznaky môžu signalizovať určité tráviace ťažkosti, preto sa nebojte vyhľadať odbornú pomoc.

Ako vyriešiť nadúvanie a plynatosť?

Na riešenie nadúvania a dlhodobej plynatosti ponúka spoločnosť Dr. VITAMIN 4 účinné produkty:

Očista hrubého čreva

Produkt Očista hrubého čreva je navrhnutý na hĺbkovú detoxikáciu hrubého čreva. Vďaka svojmu zloženiu pomáha odstraňovať usadeniny a toxíny, ktoré sa môžu nahromadiť v tráviacom trakte. Podporuje pravidelné vyprázdňovanie, čím prispieva k zmierneniu zápchy a nadúvania. Zároveň zlepšuje celkové fungovanie hrubého čreva, čím sa redukuje tvorba plynov a zabezpečuje zdravé trávenie. Vhodný je najmä pre ľudí, ktorí bojujú s nepravidelným trávením a zažívacími ťažkosťami.

Očista trávenia a čriev

Produkt Očista trávenia a čriev cielene podporuje celý tráviaci systém, pričom sa zameriava na čistenie čriev a zlepšenie tráviacich procesov. Pomáha zbaviť sa škodlivín, ktoré môžu spôsobiť tráviace problémy, a tým zmierňuje symptómy ako nadúvanie a plynatosť. Očista trávenia a čriev tiež optimalizuje vstrebávanie živín a zlepšuje pohyblivosť čriev, čo vedie k efektívnejšiemu tráveniu a odstraňovaniu odpadových látok.

OčistaTráveniaAčriev_zákazník

Probio10

Probio10 obsahuje 10 rôznych kmeňov probiotických baktérií, ktoré obnovujú a udržiavajú zdravú črevnú mikroflóru. Probiotiká sú nevyhnutné pre správne fungovanie čriev, pretože pomáhajú regulovať trávenie, zlepšujú absorpciu živín a znižujú plynatosť a nadúvanie. Pravidelné užívanie Probio10 podporuje rovnováhu medzi prospešnými a škodlivými baktériami v črevách, čím znižuje zažívacie ťažkosti ako je plynatosť a posilňuje imunitu čriev.

SK - Probio10 - nadúvanie a plynatosť

Gastro

Gastro je špecificky zameraný na podporu žalúdočného zdravia a rovnováhy tráviaceho systému. Tento produkt pomáha zmierniť pálenie záhy, upokojiť podráždený žalúdok a podporiť jeho prirodzenú kyslosť, čím sa znižuje nadmerná tvorba plynov. Gastro podporuje správnu tvorbu žalúdočných štiav, čo vedie k lepšiemu tráveniu potravy a zníženiu nepríjemných pocitov ako nadúvanie, ťažoba či plynatosť.

SK - Gastro - nadúvanie a plynatosť

Tieto produkty môžete užívať aj v kombinácii, aby ste dosiahli lepší a komplexnejší účinok. Spoločne podporujú zdravie celého tráviaceho traktu od detoxikácie čriev až po obnovu črevnej mikroflóry, čo vedie k efektívnemu riešeniu nadúvania a plynatosti.

Naše prírodné doplnky stravy, na rozdiel od tradičných liekov, nevyvolávajú vedľajšie účinky, a preto sú ideálne na dlhodobé a preventívne užívanie. Produkty Očista hrubého čreva, Očista trávenia a čriev, Gastro a Probio10 sú zložené z prírodných látok, ktoré podporujú správne trávenie a udržiavajú črevnú rovnováhu, bez toho, aby zaťažovali telo syntetickými zložkami. Tieto doplnky môžete bezpečne užívať denne, čím nielenže zmiernite nadúvanie a plynatosť, ale aj zabránite ich opakovanému výskytu.

Stres vs. nadúvanie a plynatosť

Stres má výrazný vplyv na trávenie a taktiež, môže prispievať k problémom častého nadúvania a plynatosti. Keď sme často vystavovaní stresu, naše telo spomaľuje trávenie a narúša rovnováhu črevnej mikroflóry. Tento fakt môže viesť k hromadeniu plynov a pocitu nafúknutého brucha.

Navyše, stres môže viesť k zhoršeným stravovacím návykom (rýchle jedenie a nevhodná strava), čo ešte viac spôsobuje tráviace ťažkosti. Zvládanie stresu je preto veľmi kľúčové pri prevencii nadúvania a plynatosti. Kombinácia prírodných doplnkov stravy so znížením stresu môže byť naozaj efektívne.

Ako pracovať so stresom?

Zvládanie stresu je dôležité nielen pre vaše celkové zdravie, ale taktiež môže zlepšiť tráviace problémy ako sú nadúvanie a plynatosť. Práve stres môže narúšať normálne tráviace funkcie, a preto je dôležité nájsť spôsoby ako ho zvládať.

Aby ste znížili riziko stresu a jeho negatívny vplyv na trávenie, mali by ste:

  • si plánovať úlohy dopredu a rozhodovať sa, ktoré sú najdôležitejšie.
  • sa pripravovať na stresujúce udalosti.
  • obmedziť kontakt so stresormi (nadmerné sledovanie správ, televíznych novín či sociálnych médií) a vyhýbať sa nepríjemným situáciám, ktoré vám spôsobujú nepríjemný stres.

Efektívne metódy zvládania stresu, ktoré môžu podporiť vaše trávenie:

  • Uvedomovanie si stresu vo vašej mysli a tele.
  • Nájdenie si času na oddych arelaxáciu.
  • Zostaňte aktívni – pravidelne spite a dodržiavajte zdravú stravu.
  • Venujte svoj čas činnostiam, ktoré vás bavia.
  • Trávte čas so svojimi priateľmi arodinou a rozprávajte sa s nimi o svojich pocitoch.

Cvičenia na zmiernenie nadúvania

Veľmi dobrým spôsobom ako zmierniť nadúvanie a plynatosť je prechádzka alebo jazda na bicykli. Takáto fyzická aktivita môže pomôcť uvoľniť plyn, ktorý spôsobuje bolesť a teda podporiť vaše trávenie.

Ďalším skvelým cvičením ako zlepšiť trávenie a zmierniť nadúvanie je jóga. Toto cvičenie pomáha natiahnuť a uvoľniť črevá, čo zároveň podporuje pohyb tráviaceho traktu a zmierňuje pocit nepríjemného nafúknutia.

Časté mýty o nadúvaní

Mýtus č.1 - Jablká môžu spôsobiť nadúvanie

Jablká obsahujú látku „pektín“, ktorý zadržiava vodu a podporuje pohyb potravy v črevách čím pomáha pri pravidelnom vyprázdňovaní a zmierňuje nadúvanie. Okrem toho obsahujú probiotiká a vlákninu, ktoré taktiež prispievajú k zníženiu nadúvania. Pre dosiahnutie maximálnych výsledkov je najlepšie jesť jablká surové.

Mýtus č.2 - Pitie kávy nemôže uškodiť vášmu žalúdku

Káva je pre mnohých ľudí neoddeliteľnou súčasťou ranného rituálu a pomáha im naštartovať deň. Taktiež, podporuje pohyb čriev a jej kyslosť môže podráždiť žalúdok čo spôsobuje nepríjemné nadúvanie. Podľa jedného výskumu patrí káva a mlieko medzi 14 najčastejších potravín spôsobujúcich nadúvanie. Ak po rannej káve pociťujete tráviace problémy, možno by ste mali zvážiť jej vynechanie.

Mýtus č.3 - Prerušovaný pôst môže pomôcť pri nadúvaní

Prerušovaný pôst môže niektorým ľuďom pomôcť schudnúť a zlepšiť im trávenie, ale u iných môže spôsobiť nepríjemné nadúvanie. Počas pôstu sa nadúvanie zvyčajne nevyskytuje, ale v momente, keď začnete jesť, telo môže reagovať negatívne.

Ak sa pôst nedodržiava tak ako má alebo neprijímate dostatok tekutín, trávenie sa môže spomaliť. To môže viesť k zápche a následnému nadúvaniu.

Mýtus č.4 - Iba bublinkové nápoje spôsobujú nadúvanie

Šumivé nápoje síce spôsobujú nadúvanie, ale mnoho ľudí si neuvedomuje, že pitie cez slamku môže taktiež, viesť k nadmernej plynatosti. Slamka totižto zachytáva vzduch, ktorý sa následne dostáva do žalúdka a čriev, čo môže zvyšovať plynatosť a nadúvanie.

Ak chcete tieto problémy zmierniť, odporúčame sa vám vyhnúť „bublikovým“ nápojom a pitiu cez slamku.

Mýtus č.5 - Konzumácia vlákniny môže znížiť nadúvanie

Vláknina je kľúčová pre zdravie čriev, pričom odporúčaná denná dávka je 25 gramov. Nadúvanie po konzumácii vlákniny je často pozitívnym znakom, že črevné baktérie pracujú správne.

Mnoho ľudí však konzumuje príliš veľa vlákniny, čo môže viesť k nadmerným črevným plynom, nadúvaniu a kŕčom. Preto je dôležité neprekračovať odporúčané množstvo vlákniny. Dostatok vody pomáha zlepšiť trávenie vlákniny a uľahčuje prechod stolice.

Dbajte na príznaky nadúvania a plynatosti a pracujte na ich zlepšení, pretože zdravé trávenie je kľúčové pre vaše pohodlie, zdravie a celkovú pohodu!

spokojný zdravý človek

Všetky spomínané produkty nájdete na www.drvitamin.sk

Autor článku: Bc. Aneta Hoferová

Zdroje:

https://gi.org/topics/belching-bloating-and-flatulence/

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/gas-and-gas-pains/in-depth/gas-and-gas-pains/art-20044739

https://www.healthdirect.gov.au/bloating

https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/conditionsandtreatments/flatulence

https://www.brighamandwomens.org/patients-and-families/meals-and-nutrition/bwh-nutrition-and-wellness-hub/special-topics/gas-beat-the-bloat

https://www.symprove.com/blogs/gut-science/bloating-myths-busted

https://health.gov/myhealthfinder/health-conditions/heart-health/manage-stress

https://www.healthline.com/health/fitness-exercises/exercise-for-bloating-and-gas#cardio-first

https://www.huffingtonpost.co.uk/entry/10-bloating-myths-debunked-by-an-expert_uk_6405b57ce4b079d3eb5ccc8c

https://www.houstonmethodist.org/blog/articles/2020/oct/flatulence-everything-you-wanted-to-know-about-farting/

https://www.pexels.com/sk-sk/search/%C5%BEal%C3%BAdok/

https://www.pexels.com/sk-sk/search/spokojn%C3%BD%20zdrav%C3%BD%20%C4%8Dlovek/