Starostlivosť o pleť a pokožku v lete

Leto je obdobím, keď pleť a pokožka čelí mnohým výzvam. Zvýšené teploty a intenzívne slnečné žiarenie môžu viesť k rôznym kožným problémom, ako sú spáleniny, dehydratácia či výskyt akné. Aby ste počas letných mesiacov udržali vašu pleť žiarivú a zdravú, je dôležité prispôsobiť každodennú špecifickú starostlivosť.

pleť

V tomto článku vám predstavíme niekoľko účinných tipov a trikov, ako sa správne starať o pleť v lete, ako upokojiť spálenú pokožku a aké doplnky výživy zahrnúť do svojho jedálnička, na podporu pleti či celej pokožky.

Takto si bez obáv môžete užívať horúce slnečné dni.

Tipy starostlivosti o pleť v lete

1. ČISTENIE PLETI

Horúce počasie, nadmerné potenie a zvýšená produkcia mazu môže ľahko viesť k celkovému znečisteniu pleti (upchanie pórov a tvorba akné). Preto je čistenie pleti počas letných mesiacov dôležitejšie viac ako kedykoľvek predtým. Aby ste si udržali pleť zdravú a žiarivú, je potrebné venovať pozornosť pravidelnému čisteniu a to minimálne 2x za deň.

Používanie čistiaceho gélu, ráno a večer, je základným krokom v letnej starostlivosti o pleť. Ranné čistenie môže pomôcť odstrániť nahromadený maz a pot, ktorý vznikol počas noci.  Večerné čistenie je rovnako dôležité ako to ranné. Je to z dôvodu, že zbaví pleť nečistôt, ktoré sa na nej nahromadili počas dňa. Príkladom je pot, prach a zvyšky make-upu.

Pravidelné a dôkladné čistenie pleti môže pomôcť predchádzať kožným problémom, udržiava pleť sviežu a podporuje jej prirodzený lesk.

2. HYDRATÁCIA PLETI

Aby ste udržali svoju pleť zdravú a plnú života, je dôležité jej zabezpečiť dostatočnú hydratáciu. To zahŕňa správny výber hydratačných kozmetických prípravkov.

Ráno by ste mali použiť ľahký hydratačný krém, ktorý sa rýchlo vstrebá. Večer je vhodnejšie použiť výživnejší krém, ktorý pomáha obnoviť kožnú bariéru, dodá jej potrebné živiny a podporuje prirodzenú regeneráciu.

3. POUŽÍVANIE SPF OCHRANNÉHO FAKTORU

Používanie SPF (slnečného ochranného faktoru) je dôležitým aspektom v starostlivosti o pleť, a to najmä počas leta.  SPF pomáha chrániť pokožku pred škodlivým UV žiarením. Toto žiarenie môže spôsobovať práve spáleniny či predčasné starnutie.

SPF aplikujte každý deň, aj keď je vonku zamračené, pretože UV žiarenie preniká aj cez mraky. Dôležité je použiť dostatočné množstvo opaľovacieho krému, aby ste pokryli všetky časti pleti.

4. SPRÁVNE ZVOLENÉ DOPLNKY VÝŽIVY

Okrem vonkajšej starostlivosti je dôležitá aj vnútorná podpora pleti. Preto by ste sa mali poobzerať po vhodných doplnkoch výživy, medzi ktoré patria:

  • Omega 3 mastné kyseliny

Omega 3 pomáhajú udržiavať pleť hydratovanú a elastickú. Túto zložku nájdete nielen v rybách a ľanových semienkach, ale aj vo forme doplnkov výživy.

  • Vitamín C a E

Tieto antioxidanty chránia pleť pred voľnými radikálmi a podporujú regeneráciu. Tieto vitamíny nájdete v citrusoch, orechoch či zelenej zelenine.

  • Kolagén na pleť, vlasy a nechty

Kolagén na pleť , vlasy a nechty prispieva k pevnosti a pružnosti pleti. Tento produkt môže pomôcť zlepšiť stav pokožky, a to najmä ak je kombinovaný s Vitamínom C, ktorý podporuje jeho tvorbu.

  • Akné

Produkt Akné obsahuje 15 vitamínov, minerálov a bylín, ktoré podporujú žiarivý a krásny vzhľad pleti bez nedokonalostí. Taktiež, je navrhnutý tak, aby prispieval k celkovému zdraviu pokožky a staral sa o telo aj zvnútra.

  • Pleť, vlasy a nechty

Produkt Pleť, vlasy a nechty obsahuje až 12 účinných látok (metionín, Biotín, MSM, L-cysteín, Vitamín A, Cholín, Inositol, PABA, vitamín C, vitamín E, zinok a selén), ktoré môžu výrazne podporiť vzhľad vašej pleti, vlasov a nechtov.

článok pleť

5. PITIE DOSTATOČNÉHO MNOŽSTVA VODY

Pitie dostatočného množstva vody je dôležité pre udržiavanie zdravej, žiarivej a hydratovanej pleti, pretože voda pomáha odplavovať toxíny, udržiava pleť pružnú a podporuje jej prirodzenú regeneráciu. A nezabudnite, že hydratovaná pleť je menej náchylná na tvorbu vrások.

6. NOSTE OCHRANNÝ KLOBÚK

Nosenie ochranného klobúka je veľmi efektívny spôsob ako chrániť svoju pleť pred škodlivým UV žiarením. Klobúk, ktorý má široký okraj môže poskytnúť určitú bariéru, a teda zakryje pleť, krk a uši. Tieto partie sú najviac vystavované UV žiareniu.

Vyberajte si klobúky z ľahkých a priedušných materiálov, ktoré poskytnú maximálnu ochranu pred slnečným žiarením.

7. VYHÝBAJTE SA PRIAMEMU SLNKU

Vyhýbanie sa priamemu slnku (od 10:00 do 16:00) je účinným spôsobom, ktorý môže ochrániť vašu pokožku pred škodlivým UV žiarením. Priame slnečné žiarenie môže spôsobiť spomínané spáleniny či predčasné starnutie. Ak sa však musíte nachádzať vonku, snažte sa zdržiavať v tieni.

Ako upokojiť spálenú pokožku?

Pokožku ochladzujte

Po pobyte na slnku si doprajte studenú sprchu. Dajte však pozor, aby nebola príliš ľadová. Zvoľte radšej príjemne vlažnú vodu, ktorá vám môže pomôcť zmierniť bolesť.

Použite upokojujúce prípravky

Preto siahnite po Aloe vera, Panthenole či telovom mlieku po opaľovaní. Tieto prípravky vám môžu pomôcť upokojiť spálenú pokožku.

Doplňte potrebné doplnky výživy

Príkladom sú antioxidanty Vitamíny C a E, Selén či Betakarotén.

Pľuzgiere ošetrujte opatrne

Ak sa na koži vytvoria pľuzgiere, je potrebné ich nechať zahojiť. Pľuzgiere na pokožke predstavujú popáleniny druhého stupňa a je potrebné, aby ste ich počas hojenia udržiavali v čistote a chránili ich.

 Pite dostatočné množstvo vody

pitie vody_1

Všetky spomenuté produkty nájdete na www.drvitamin.sk

Autor: Bc. Aneta Hoferová

Zdroje:

https://www.healthline.com/health/home-remedies-for-burns

https://www.aad.org/public/everyday-care/injured-skin/burns/treat-sunburn

https://www.pexels.com/photo/a-woman-putting-cream-on-her-face-6475982/

https://www.pexels.com/sk-sk/search/pitie%20vody/