Uštipnutie komárom či kliešťom - aké sú rizika, ako sa chrániť a ďalšie prírodné tipy

Leto je obdobím, keď sa mnoho z nás teší na čas strávený vonku, či už na prechádzkach v prírode, piknikoch alebo dovolenke pri vode. Avšak, spolu s teplým počasím prichádzajú aj nežiaduci návštevníci – komáre a kliešte. Tieto malé tvory môžu nielen znepríjemniť naše dni svojimi uštipnutiami, ale tiež prenášať nebezpečné choroby, ako sú lymská borelióza či kliešťova encefalitída. Zaujímavosťou je, že ročne sa v Českej republike nakazí kliešťovou encefalitídou priemerne 615 ľudí.

kliešť_drvitamin

Uštipnutie kliešťom

Uštipnutie týmto malým parazitom môže byť neškodné, no môže vás tiež nakaziť rôznymi ochoreniami. Preto je najlepšie kliešťa na tele včas odhaliť alebo sa tomuto hmyzu úplne vyhnúť.

Niekedy si ani nemusíte všimnúť, že vás kliešť uštipol, pretože väčšina uštipnutí nespôsobuje bolesť či svrbenie. Avšak, niektoré áno. Dôležité je spomenúť, že nie každé uhryznutie kliešťom vedie k ochoreniam. Vo väčšine prípadov je kliešť odstránený skôr, než prenesie akékoľvek baktérie.

Ak však dôjde k infekcii spôsobenej kliešťom, môžu nastať uvedené príznaky:

  • horúčka;
  • zimnica;
  • svalová bolesť;
  • bolesť hlavy;
  • únava;
  • svrbenie infikovaného miesta;
  • kožná vyrážka.

Dôležitú úlohu v prevencii pred kliešťami môže zohrávať B-komplex.

B-komplex

AKO SA CHRÁNIŤ PRED KLIEŠŤAMI?

  • Noste tričká s dlhými rukávmidlhé nohavice, aby sa kliešte nedostali do kontaktu s pokožkou.
  • Používajte repelenty.
  • Znížte čas strávený vo vysokej tráve a kríkoch.
  • Po pobyte vonku si skontrolujte celé telo, najmä v oblastiach podpazušia, za kolenami, temena hlavy, pupku, v ušiach a okolo nich.
  • Udržujte svoj trávnik upravený. Odstráňte hromady dreva, aby ste znížili výskyt kliešťov na vašom dvore.
  • Začnite užívať B-komplex, ktorý pomáha predchádzať uštipnutiu kliešťom a znižuje riziko infekcie.
  • Zaraďte do svojej rutiny Vitamín C, ZinokBetakarotén.
  • Vypite počas dňa dostatok vody, aby ste pomohli telu bojovať proti kliešťom.
  • Vyhnite sa stresu, pretože stres môže oslabiť váš imunitný systém.

Uštipnutia komármi

Komáre disponujú dlhou ústnou časťou, ktorá vyzerá ako malá ihla. Keď vás komár touto „ihlou“ uštipne, prepichne vám pokožku, vysaje krv a vylúči do vášho krvného obehu sliny. Vaše telo tieto sliny zaregistruje ako alergén. Potom sa váš imunitný systém snaží tento alergén z tela odstrániť a to za pomoci chemického histamínu. Práve histamín je to, čo spôsobí, že uhryznutie komárom nepríjemne svrbí a opuchne.

Aké doplnky výživy užívať na posilnenie imunity, aby ste minimalizovali riziko infekcie po uštipnutí?

Multivitamíny

Multivitamíny poskytujú základný mix vitamínov a minerálov pre celkové zdravie a silnú imunitu. Náš extra silný Vitamineral Aktiv bol vyvinutý podľa najnovších poznatkov vedy a výskumu. Obsahuje 100% vyvážené zloženie, až 31 vitamínov, minerálov a ďalších aktívnych látok (ženšen, zelený čaj, luteín a podobne). Tento multivitamín s minerálmi je určený na pravidelné a dlhodobé užívanie.

Vitamín C

Tento vitamín je silný antioxidant, ktorý pomáha bojovať proti zápalom a podporuje hojenie. Vitamín C taktiež, prispieva k udržaniu správneho fungovania imunitného systému, k správnej funkcii krvných ciev a k správnej funkcii pokožky.

Vitamín D

Vitamín D je kľúčový pre správnu funkciu imunitného systému, najmä počas letných dní. Taktiež, hrá úlohu v procese delenia buniek a prispieva k normálnej hladine vápnika v krvi.

Zinok

Tento minerál podporuje hojenie rán a výrazne posilňuje imunitu. Zinok prispieva k správnej látkovej premene kyselín, zásad a sacharidov či bielkovín. Taktiež, prispieva k udržaniu zdravých vlasov, nechtov a pokožky.

doplnky_výživy_hmyz

Tip na domáci repelent proti komárom

Ak hľadáte prírodný a efektívny repelent proti komárom, vyskúšajte mätu piepornú. Do fľaše s rozprašovačom pridajte pár kvapiek esenciálneho oleja mäty piepornej a jednu šálku vody. Dôkladne pretrepte a aplikujte na pokožku.

Kvety odpudzujúce komáre

Mnohé rastliny dokážu svojou prirodzenou vôňou prevoňať celú vašu záhradu a zároveň odpudzovať otravné komáre. Medzi takéto rastliny patria: Levanduľa, Nechtík lekársky, Citrónová tráva, Rozmarín, Bazalka, MätaŠalvia.

 

Všetky spomenuté produkty nájdete na www.drvitamin.sk 

Autor článku: Bc. Aneta Hoferová

Zdroje:

https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/zvirata-statistika-umrtnost-klistata-encefalitida-data_2002230705_elev

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/7234-tick-bites

https://independentdoctor.co.uk/news/vitamin-b-helps-prevent-insect-bites/

https://www.medicinenet.com/what_is_the_best_homemade_mosquito_killer/article.htm

https://www.gardendesign.com/plants/mosquito-repellent.html

https://www.pexels.com/sk-sk/