O čo ide?
Cholekalciferol je jedna z foriem vitamínu D, nazýva sa tiež vitamín D3 alebo kalciol. Vitamín D dostal svoje meno preto, že bol objavený ako štvrtý vitamín v poradí. Inak ide ale o jednu z najstarších molekúl v rámci živej prírody, dokázali ju vytvárať už jednobunkové organizmy žijúce pred 750 miliónmi rokov. Pretože sa tento vitamín zásadným spôsobom podieľa na výstavbe kostnej hmoty, stúpla jeho dôležitosť v okamihu, keď živé organizmy začali opúšťať vodné prostredie - pobyt na súši totiž zvýšil potrebu pevnej opory tela.
Vitamín D, občas nazývaný aj „slnečný vitamín“ patrí spoločne s vitamínmi A, E, K medzi vitamíny rozpustné v tukoch - čo znamená, že k jeho správnemu vstrebaniu potrebujeme tuky. Človek si až na pár výnimiek nedokáže vitamíny v tele vytvoriť sám.
Vitamín D sa od ostatných líši tým, že si ho vieme vytvárať (syntetizovať) prostredníctvom slnečného žiarenia. Vyjadruje sa pomocou medzinárodných jednotiek IU (international unit) alebo mikrogramov (mcg, µg). Schopnosť tela syntetizovať vitamín D klesá vekom.
Ako doplniť vitamín D?
Vitamín D sa dá doplniť a získať 3 spôsobmi – cez slnečné žiarenie, cez doplnky stravy a v potravinách. V potravinách sa nachádza v pomerne malých množstvách (viď sekcia Vitamín D zdroj). Získavanie vitamínu D cez slnečné žiarenie je počas roka obmedzené a dostatočné dávky dokážeme získať pár mesiacov v roku (viac sa dočítate nižšie). Preto najspoľahlivejší spôsob, ako doplniť a zabezpečiť dostatočný príjem vitamínu D je cez doplnky stravy.
Čo Vitamín D obsahuje?
Vitamín D je telu prirodzená látka, bez ktorej organizmus nevie fungovať. Patrí medzi vitamíny rozpustné v tukoch. Z biochemického hľadiska ide vlastne o hormón, ktorý sa v tele tvorí, keď je koža vystavená UV žiareniu. Má viacero foriem, no v prírode sa vyskytuje najčastejšie v dvoch: Vitamín D2 (ergosterol/ergokalciferol) a Vitamín D3 (kalciferol/cholekalciferol).
V čase, keď sa vitamíny začali objavovať (začiatok 20.storočia), vedci ešte nepoznali ich chemické zloženia, preto ich začali označovať abecednými písmenami a tieto označenia im zostali dodnes. Vitamín D bol objavený ako 4 v poradí, preto mu bolo priradené písmeno D.
Vitamín D - Na čo je dobrý? Účinky a úloha v tele
- ovláda ukladanie vápnika a fosforu v kostiach a zuboch a tým zvyšuje ich pevnosť (mierny nedostatok vitamínu D spôsobuje u ľudí nepravidelné a krivé zuby)
- ak je používaný spolu s vitamínom A a vitamínom C je prevenciou proti virózam z prechladnutia
- prispieva k udržaniu zdravých kostí, zubov a správnemu fungovaniu svalov
- podieľa sa na fungovaní imunitného systému a zvyšuje obranyschopnosť
- prispieva k ochrane buniek pred oxidatívnym stresom
- pomáha v liečení zápalu spojiviek
- pomáha upokojovať nervy, dopomáha k zdravému spánku a znižuje citlivosť na bolesť
- je dôležitý pre tvorbu hormónov, povzbudzuje činnosť štítnej žľazy
- pozitívne pôsobí pri zápaloch kĺbov a proti roztrúsenej skleróze
Vitamín D a slnko
Človek si dokáže vitamín D vytvárať prostredníctvom slnečného žiarenia. Ultrafialové (UV) slnečné lúče pôsobia na provitamín uložených v hlbších vrstvách pokožky, ktorý sa tak zmení na Vitamín D a vstrebá sa. Smog, mraky, opaľovací krém, oblečenie a aj sklo znižujú účinnosť UV žiarenia a tým aj vznik tohto vitamínu v koži. Vitamín D sa samozrejme taktiež prestáva tvoriť v tme.
Keďže slnečné lúče dopadajú na zemský povrch pod rôznymi uhlami, v našich zemepisných šírkach dokážeme prijať dostatok vitamínu D zo slnka len v období od začiatku jari (apríl/máj) až do konca leta (približne polovica septembra). Je preukázané, že 15 minútové ožiarenie tváre, rúk a paží 3x týždenne dokáže doplniť dostatok vitamínu D, ktorý telo potrebuje. Zvyšné mesiace odporúčame prijímať vitamín D cez doplnky stravy.
Svetlejšia pokožka má oveľa vyššiu schopnosť absorpcie (vstrebania) a chemickej syntézy vitamínu D ako tmavšia pokožka. Ak máte svetlejšiu pokožku, môžete absorbovať až 50-73% slnečného svetla, zatiaľ čo ľudia s tmavšou pokožkou využívajú iba 3-36%.
Vitamín D zdroj – potraviny, kde je vitamín D
Otázka, ktorú si mnoho ľudí položí je: Kde nájdem vitamín D? Vitamín D nájdeme vo viacerých potravinách, avšak len v pomerne malých množstvách. Medzi najbohatšie zdroje patria ryby – losos, sardinky, tuniak, sleď, tresčia pečeň a rybie oleje. Ďalšími zdrojmi sú mlieko a mliečne produkty, žĺtka, naklíčené semienka.
Kde sa nachádza vitamín D – Príklady
Orientačné množstvo Vitamínu D (v mcg) v niektorých potravinách (na 100 g):
Olej z tresčej pečene - 210 mcg, Makrela – 18 mcg, Losos - 13 mcg, Sardinky v oleji – 12 mcg, Pstruh – 10,6 mcg, Margarín – 7 mcg, Vajce – 1,8 mcg, Syr čedar – 0,3 mcg
Nedostatok vitamínu D – prejavy
Nedostatok déčka môže u detí vyvolať krivicu (rachitis), chorobné oslabenie kostí, vypadávanie zubov, nervové poruchy, podráždenosť a poruchy spánku. U dospelých sú príznaky podobné, dochádza k osteoporóze a osteomalácii, svalovej slabosti, hnačkám a nervozite.
Ako vybrať vitamín D a kde ho kúpiť?
Vitamín D, ako aj všetky ostatné doplnky stravy, vždy vyberajte podľa zloženia a podľa obsahu aktívnych látok. Tento vitamín pôsobí najefektívnejšie v spolupráci s vitamínom A, C a K a vápnikom, takže je vhodné užívať ho spoločne s nimi pre zabezpečenie maximálneho účinku.
Vitamín D pre deti
V našej ponuke nájdete aj cmúľací multivitamín pre deti, ktorý obsahuje 12 základných vitamínov, vrátane vitamínu D. Okrem toho obsahuje aj 5 dôležitých minerálov a stopových prvkov. Multivitamín má čerešňovú príchuť.
Predávkovanie Vitamín D – nadbytok vitamínu D
Pri získavaní vitamínu D zo slnka nehrozí predávkovanie, pretože organizmus sa dokáže prebytočného vitamínu zbaviť. Riziko hrozí jedine pri užívania doplnkov stravy, ale to iba v prípade, že sa dlhodobo užívajú dávky vyššie ako 10 000 IU denne.
Medzi známky predávkovania vitamínom D patrí stály smäd, bolesti hlavy, strata chuti k jedlu, nevoľnosť, svrbenie kože, zvracanie, hnačka, zvýšené močenie, ukladanie vápenatých solí do cievnych stien v pečeni, obličkách, pľúcach a žalúdku. Tieto príznaky sú však ojedinelé a v prípade dodržiavania správneho dávkovania určeného výrobcom doplnkom stravy vám nehrozia.
Špeciálne odporúčania ohľadom vitamínu D:
Obyvatelia veľkých miest by mali zvážiť vyšší príjem vitamínu D, z dôvodu smogu, ktorý bráni prenikaniu slnečných lúčov. Rovnako aj tí, ktorí pracujú v noci, alebo ktorí sa slnku cielene vyhýbajú. Ak užívate lieky na cholesterol alebo epilepsiu, zvýšte dávky vitamínu D (tieto lieky brzdia jeho vstrebávanie). Ak máte viac ako 55 rokov, alebo trpíte nadváhou, taktiež by ste mali zvýšiť dávky vitamínu D.
Do kedy dávať vitamín D?
Vitamín D je esenciálna (základná) látka a je vhodný na každodenné užívanie. Ako sme už spomínali, najviac vitamínu D máme počas jari a leta (viď sekcia Vitamín D a slnko). Ak sa teda rozhodnete užívať vitamín D v doplnkoch stravy, najdôležitejšie je užívať ho v období od októbra do marca. Dá sa však užívať celoročne – počas letných mesiacov dávky znížite a po príchode jesenného a zimného obdobia stačí dávky zvýšiť.
Čo radia odborníci?
„Vitamin D napomáha vstrebávaniu vápnika, jeho uchovaniu a využitiu. Vápnik potrebuj[ aj dospelí. Pomáha ukľudňovať nervy, dopomáha k zdravému spánku a znižuje citlivosť na bolesť. Z nedostatku vitamínu D krehnu kosti, ľahko sa lámu a pacienti mávajú v nich často bolesti, ktoré mylne připisuju reumatizmu. Tiež zlomeniny sa veľmi ťažko hoja. Nedostatok vitamínu D spôsobuje nedostatek vápnika v kostiach. Môže tiež dôjsť k svalovým kŕčom.
Mierny nedostatek vitamínu D spôsobuje u ľudí nasledujúce zmeny, majú nepravidelné zuby, krivé zuby. Vitamín D môže byť vstrebávaný do krvi len za prítomnosti tuku. Pilulky vitaminu D dokáže organismus vstřebat až po 12.roku života. Vitamín A a D je ve vodním roztoku prakticky neúčinný.
Návaly tepla, nočné potenie, kŕče v nohách, dráždivosť, nervozita, duševné depresie sú mylne považované za známky prechodu. V skutečnosti sú dôsledkom nedostatku vitamínu D a vápnika, kterých potreba je v období prechodu zvýšená.
Vitamín D pomáha aj proti zubnému kazu, taktiež má podstatnú úlohu při predcházaní paradentóze. Při paradentóze sa zapália ďasná a zuby sa postupne uvolňuju až do vypadnutia.“
Zdroj: DAVIS. A. 2013. Čo vám chýba aby ste boli fit. Bratislava: Eko-konzult, 2013. s. 161-162
Zdroje:
- Kniha: Nová Vitamínová Bible – Earl Mindell, Hester Mundisová (2006, Ikar)
- Kniha: Léčivá síla vitamínů, minerálů a dalších látek – Jarmila Mandžuková (2015, Start)
- https://eagri.cz/public/web/mze/legislativa/ostatni/100065067.html
- https://nutritionfacts.org/video/how-much-vitamin-d-should-you-take/